We've detected that the default language of your webbrowser is not the same as our website. You can translate our website by choosing your preferred language from the dropdown.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Geen categorie
Wij zijn vandaag gesloten.

KOBU PARELS

22 november 2017

Parels

Er zijn verschillende parelsoorten. De meest gestelde vragen van de consument over parels zijn:Hoe weet ik wat voor parels ik heb? en: Zijn ze nou echt of niet? Het antwoord moet beginnen met een uitleg over de verschillen tussen echte parels, gecultiveerde parels en imitatie parels.

 

Echte parels

De term “echte parel” gebruiken we voor de parel die vroeger werd

opgedoken in de Persische golf, Rode zee en Golf van Mannar tussen Sri Lanka en India. Echte parels kwamen uit de “pinctada Radiata” oestersoort.

Echte parels zijn in het algemeen heel klein en niet rond van vorm, maar een ronde parel heeft natuurlijk meer waarde. Ze hebben vaak een geelachtige gloed. Echte parels vinden we in de maten van 2 tot 7 mm.

Parelduiker was een moeilijk: met één adem soms tot een diepte van 40 meter duiken en altijd het gevaar lopen om te worden aangevallen door haaien. Duizenden jaren lang was dit de enige manier om parels te vinden. Men zegt dat voor een oogst van drie of vier mooie parels een ton oesters moest worden gevist.

Parels uit de vroegere “duik-tijd” zijn dus heel zeldzaam en duur. Het vissen of duiken op echte parels gebeurt nu weinig meer. Er bestaan enkele speciale natuurparelzaken die alleen in dit soort parels handelen. Ze reizen de hele wereld rond om erfstukken en antieke parelsnoeren te testen op authenticiteit en op te kopen. Dit testen gebeurt met een soort röntgenstraalapparaat. Als deze specialisten een snoer echte parels vinden en kunnen kopen dan maken ze deze parels weer schoon, rijgen ze opnieuw en brengen ze weer in de verkoop op vakbeurzen en veilingen.

De prijs van een redelijk mooi snoer echte parels van 2 tot 4 mm begint rond de € 1500,- `a € 2000,- . Er zijn snoeren echte parels die meer dan 4 miljoen euro kosten!

Wij handelen hier niet in, maar als u een antiek parelsnoer heeft waarvan u denkt dat het om natuurparels gaat , kunnen wij het wel beoordelen en u adviseren of het zinvol is om deze te laten testen of niet.

 

Gecultiveerde parels

Er zijn vier belangrijke soorten parels die gecultiveerd zijn. Dit zijn Akoya parels, Tahiti parels, Zoetwaterparels en Zuidzee parels. Deze parels zijn voor ons ook de belangrijkste parelsoorten: hiervan maken wij onze parelsieraden..

Deze parels groeien in vier verschillende oesters/mosselen en zijn dus wel een natuurproduct. Het verschil tussen gecultiveerde parels en echte parels zit in het feit dat de groei van de parel in een gecultiveerde parel begint door menselijk interventie.

In alle drie de zoutwater parelsoorten (Akoya, Tahiti en Zuidzee parels?) wordt er een geslepen bal van schelpmateriaal ingezet. De parelmoerlaag groeit hier omheen. Hierdoor ontstaan mooie ronde parels. Het kan circa drie jaar duren om een mooie parel te laten groeien met een goede laag parelmoer. Dit proces is erg arbeidsintensief. Dit is ook terug te zien in de prijzen van zoutwaterparels in vergelijking tot zoetwaterparels.

 

Akoyaparels of cultivé parels

Akoyaparels zijn zoutwaterparels en werden als eerst succesvol gekweekt door de Japanners Tatsuhei Mise en Tokichi Nishikawa in de 19e eeuw. Hierdoor zijn Akoyaparels ook beter bekend als cultivé parels. Door deze doorbraak is de parelindustrie van vandaag ontstaan. Mikimoto heeft hier een patent op gezet en zijn naam staat nog steeds synoniem voor het uitvinden van gekweekte parels..

De oester waarin Akoyaparels groeien heet “pinctada Martensii” en is vrij klein vergeleken met de andere pareloesters. Daarom kan men maar een of soms twee parels tegelijk in de oester kweken en heeft de eindmaat van cultivé parels een maximum van 10mm.

Akoyaparels worden vooral gekweekt in de zeeën rondom Japan, veelal in de buurt van Kobé. Door de vervuiling van de zee is de kweek minder geworden en grotere maten parels zijn zeldzamer dan ooit.

Akoya parels worden ook in China gekweekt, maar de kwaliteit van Chinese cultivéparels is niet goed. KOBU parels werkt dan ook alleen met Akoyaparels van Japanse afkomst.

Akoyaparels zijn te herkennen aan de ronde vorm en de witte kleur. Er zit altijd een subtiele gloed of tint overheen. Deze tinten zijn soms rozig, grijzig, groenig of crèmeachtig van kleur. De verschillende tinten van cultivéparels vallen het meest op/zijn het best waarneembaar als er verschillende parelsnoeren naast elkaar liggen.

 

Akoyaparels, natuurlijke kleuren.

 

Tahiti parels

Tahitiparels zijn vernoemd naar het eiland Tahiti in de Stille Oceaan waar de oestersoort oorspronkelijk vandaan komt. Tahitiparels zijn ook een zoutwaterparelsoort die gecultiveerd zijn. In de jaren ’60 waren de Japanners door hun ervaring met Akoyaparels als eerst succesvol met het kweken van dit soort parels. Ze worden ook Zuidzee parels genoemd.

Tahitiparels groeien in de “pinctada Margeritafera“ oester die bekend is als de “zwarte lip oester”. Tahitiparels zijn er in vele kleuren, maar altijd in donkere tinten, zoals aubergine, olijfgroen, mosgroen, zwart, bruin, grijs met regenboogeffect van al deze kleuren samen in een parel. Tahitiparels worden gekweekt op een chirurgische manier, door een ronde kern te implanteren in het schelpdier.

 

Tahitiparels, kleuren

 

Tahitiparelsnoeren lopen meestal een beetje af, een verschil van 2 mm tussen de middenparel en de parels aan het uiteinde van een snoer is normaal. Tahitiparelsnoeren worden verkocht als snoeren van een kleur parel of als snoeren met verschillende tinten door elkaar, ook “multi-color” genoemd.

Tahitiparels kunnen groeien tot 17 of 18 mm. Dit is mogelijk omdat de oester ook wat groter is. Het gebruik van witgoud met briljant in combinatie met Tahitiparels is erg populairdan. Roodgoud wordt ook veel gebruikt in combinatie met Tahitiparels.

Tahitiparels zijn een van de meest populaire parelsoorten vandaag de dag. Omdat Tahitiparels niet goedkoop zijn, worden ze veel nagemaakt door modesieradenmerken en bijouteriemerken. Zoetwaterparels worden ook gekleurd zodat ze op Tahitiparels lijken maar precies dezelfde kleur kan men nog niet namaken.

 

 

Zuidzee parels

Zuidzeeparels zijn de grootste zoutwaterparelsoort die gecultiveerd wordt. De meest beroemde en mooiste Zuidzeeparels worden gekweekt in de zeeën rondom Australia en Indonesië. Zuidzeeparels kunnen wit of goudkleurig zijn met veel verschillende tinten van beide daar tussenin. Champagnekleurige Zuidzeeparels zijn een populaire tint.

Het schelpdier of de pareloester waar men Zuidzeeparels in kweekt heet de “pinctada Maxima”. Hetzelfde proces van kern implantatie wordt gebruikt voor Zuidzeeparels als voor Tahitiparels en Akoyaparels. De langzame groei en tevens de onderhoudskosten van pareloesternetten midden op zee maken Zuidzeeparels de duurste parelsoort na de natuurlijke parels.

Zuidzeeparels kunnen groeien tot maar liefst 20 mm en groter. Een kenmerk van witte Zuidzeeparels is de lichtgrijze glans. Hoe minder deze grijze gloed aanwezig is, hoe meer waarde de parel heeft. Goudkleurige Zuidzeeparels kosten meer naarmate de goudkleur dieper is.

Zuidzeeparelsnoeren worden samengesteld in snoeren van een kleur, wit of goudkleurig, maar ook in snoeren van goudkleurige parels en witte parels samen. Ook deze parelsnoeren zijn vaak licht aflopend.

Met Zuidzeeparels wordt er veel met witgoud en briljanten gewerkt, deze combinatie van de duurste materialen past het beste bij elkaar.

 

Kleuren van Zuidzeeparels

 

Zuidzeeparels zijn rond gekweekt maar onregelmatige of barokke vormen zijn ook erg populair. Met Zuidzeeparels in barokke stijl is elke parel anders van vorm en hierdoor komen de parels natuurlijker over. Een barok parelsnoer is vaak ook voordeliger dan een snoer van perfect ronde parels.

 

Barok vormige Tahiti- en Zuidzee parels

Zoetwaterparels

Zoetwaterparels worden voor 99 procent gekweekt in

zoetwatermeren in China. Zoetwaterparels worden intensief gekweekt, kwekers kunnen meerdere parels per schelpdier kweken. Men gebruikt de “hyriopsis cumingi” parelmossel voor het kweken van zoetwaterparels.

 

Zoetwaterparels kweken in een meer

 

Zoetwaterparel mosselen

 

Er wordt geen harde kern gebruikt in het kweken van zoetwaterparels, een stukje vlees van een ander schelpdier is geïmplanteerd als indringer waar het parelmoer omheen groeit. Het kweken van zoetwaterparels is veel eenvoudiger dan de kweek van zoutwaterparels, medewerkers hebben veel minder training nodig. Men kan tot circa 30 zoetwaterparels per parelmossel kweken.

 

 

Meerdere parels per mossel kweken

 

Na de oogst worden de parels schoon gemaakt en gesorteerd op maat en vorm. Hierna worden ze behandeld in een warm en koud chemisch solutie (maeshori). Parels met mooie paars- en zalmpasteltinten gaan alleen in de maeshori solutie, wittere parels worden nog witter gemaakt in een licht

bleekbad. Dit zorgt voor egalere kleuren en maakt het makkelijker om parels te verzamelen voor het maken van snoeren.

Na het bleekproces worden ze onder felle fluorescentielampen gelegd en verhit. Daarna worden ze gepolijst in een trommel met een soort puimsteenmix. Het polijsten zorgt voor een nog egalere kleur. Ze worden dan gesorteerd, geboord en geregen in ‘tijdelijke snoeren’ van 41 cm. Deze ‘tijdelijk geregen’ snoeren worden dan ook gesorteerd in bossen van 3 tot 10 snoeren, klaar voor de groothandelaar.

 

De verschillende natuurlijke kleuren van

zoetwaterparels

 

Er zijn ontzettend veel verschillende maten en vormen van zoetwaterparels, meer dan welke ander soort parels ook. Maar dezelfde regels gelden hier ook: hoe mooier en ronder de parel hoe hoger de prijs. Er zijn snoeren zoetwaterparels in elke diameter parel van 2 mm tot 14 mm.De kleuren van zoetwaterparels zijn wit of de pastel tinten zoals paars, zalm en roze.